Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, TRT Haber’de yayınlanan Ekonomi 7/24 programında Elif Saygılıer’in konuğu oldu. Ertem, Afrika açılımı, ABD’nin vergi kararı, bankaların faiz tutumu ve enflasyon konularında açıklamalarda bulundu.
“Türkiye, kazan-kazan politikası izliyor”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika ziyaretini anlatan Ertem, “Afrika’da çok önemli potansiyel var. Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde çok önemli ticari anlaşmalar yapıldı. Batı 200 yıldır sömürgeci bir tutum sergiledi. Türkiye’nin yaklaşımı çok farklı, Afrika’daki yoksulluğun azaltılması konusunda dünyada başı çekiyor. Türkiye, kazan-kazan politikası izliyor. Bu ülkelerin zenginliklerini ticarileştirmesinde Türkiye öncü olacaktır” dedi.
“Türkiye zarar görürse karşılığını verecektir”
ABD’nin vergi kararını değerlendiren Cemil Ertem, “ABD’nin korumacılık hezeyanlarını konuşuyoruz. Avrupa Birliği ve Çin cevap vereceğiz şeklinde açıklama yaptı. AB tarafında çok ciddi bir karşılık olacağını sanmıyorum. Türkiye zarar görürse karşılığını verecektir. Türkiye, ABD’den yılda 700-800 milyon dolarlık pamuk alıyor, farklı ülkelere yönelebiliriz” diye konuştu.
“Tam anlamıyla ticaret savaşıdır”
Ertem, “ABD’nin değerli dolarla dış ticaretini kapatabilmesi çok zor. ABD’nin ülke ülke ticari ilişkilerini değerlendirerek ne yapacağına karar vermesi lazım. Korumacılık politikası, Trump olmasa da devem edecektir. Dünya ticaret örgütü küresel bir ticaret regülasyonu oluşturamadı. ABD gibi gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkeler üzerinde ticari baskı oluşturuyor. Dünya ticaretinde genel bir tıkanma var. Bu tam anlamıyla ticaret savaşıdır. Dolar dayalı para birimi tıkandı. Batı ile doğu arasında eşitlenmenin olacağı sürece doğru gidiyoruz” dedi.
“Bu ekonomik tetikçiliktir”
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin kredi uzun vadeli tahvil notunu Ba1’den Ba2’ye düşürmesini ve kredi notu görünümünü ise negatiften durağana çevirmesini de değerlendiren Ertem, şunları söyledi:
“Afrin Operasyonu’na bağlı olarak bunu yaptıklarını düşünüyorum. Bu ekonomik tetikçiliktir. Kredi derecelendirme kuruluşlarının hiçbir etkisi yoktur. Piyasa bu notları dikkate almıyor, biz de dikkate almıyoruz. Türkiye gerçeklerine uymayan görüşler var. Taraflı ve siyasi karar almaya başladılar. Türkiye’nin sabrı taştı, bu kuruluşlarla yapılan anlaşmalar gözden geçirilmelidir. ABD, kendisine karşı hareket edebilecek potansiyel ülkeleri böyle kurumlarla köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar.”
“Banka sisteminin kendisine çekidüzen vermesi gerekiyor”
“Faiz konusunda çalışmalar yapılıyor. Bankaların piyasa rekabeti çerçevesinde çalışması, kaynakların reel sektöre yönelmesi yönünde piyasa dostu çalışmalar sürüyor” diyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:
“KGF’nin ikinci dilimi kullanıma başladı. İhracat ve sanayi bazlı kredilere çok ciddi talep var. KGF’de bankalar düşük faizli kredi verebiliyorlarsa normalde de bunu yapabilirler. Ben Kredi Garanti Fonu Başkanı olsam ticari kredi faizleri yüksek olan bankanın limitini düşürürdüm. Bankalarda oligopol yapı yerine piyasa çerçevesinde hareket edecek bir yapı üzerinde çalışılıyor. Bankalar kendi geleceği için de adımlar atmalılar. Banka sisteminin kendisine çekidüzen vermesi gerektiğini düşünüyorum, başta kamu bankaları olmak üzere. Bankalar piyasa gereklerine göre davranırsa, faizler düşer. Bir ekonomide sanayi karlılığı faiz getirisinin altındaysa sürdürülebilir bir durum değil. Faizlerin düşmesi gerekiyor.”
“Herkes ev sahibi olacak”
Enflasyon mücadeleye değinen Ertem, “Üretimdeki yapısal sorunları giderince orta vadede enflasyonda düşüş sağlayacağız. Gıda tarafında yapısal reform çalışmaları var. Konut tarafında herkesi ev sahibi yapmaya yönelik çalışmalar sürüyor” dedi.
Kaynak: TRT Haber